Zwangerschapshormonen

Gepubliceerd op 26 mei 2022 om 13:32

Het lichaam van de vrouw is zo fascinerend. Een natuurlijke geboorte is een zwangerschap, baring en kraamtijd die de moeder vanuit haar ‘body of knowledge’ aanstuurt. In deze blog zoom ik graag even in op de prachtige hormonencocktail rondom geboorte. 

Hormonen zijn zeer gevoelig voor de omgeving en kunnen gemakkelijk worden verstoord. Daarom is het van groot belang om alles in de strijd te gooien. Te vechten voor jouw ongestoorde en natuurlijke bevalling. Het draait om jou en je baby, deze prachtige samenwerking! Het draait om jouw gevoelsleven, jouw omgeving, jouw verlangens, jouw JA en NEE  en jouw moeder brein. Oftewel.....

 

 

Ons lichaam creëert een moeder brein zodra de vrouw zwanger is (deze is trouwens permanent, hoe ingenieus is dat :O). Dit moeder brein kun je vergelijken met een LP waar top muziek opstaat. De plaat moet van begin tot einde worden afgespeeld, zodra hier verstoring in komt geeft dit grote kans op geboorte trauma.

Onder invloed van hormonen zal de moeder zich laten leiden door haar instinct. Als je erbij stil staat, het lichaam heeft alle kennis en kunde in huis om een mini mensje te creëren. Zal het lichaam dan ook niet zelf weten hoe jouw mensje geboren moet worden?


Heb vertrouwen in je lichaam, jij hebt superkrachten in handen!

 

Oxytocine
Ook wel het liefdeshormoon of het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt onder andere voor het natuurlijk starten van de weeën en bevorderd de hechting tussen moeder en kind. Het hormoon communiceert voortdurend tussen de baby, de baarmoeder en de hersenen van de moeder, het is een geoliede machine. De conditie van de baby wordt automatisch gemonitord door dit hormoon. De duur en kracht van de weeën worden hierop afgestemd. Het hormoon zorgt ervoor dat de baby opgewassen is tegen een laag zuurstofgehalte tijdens de baarmoeder contractie. Oxytocine zorgt ook voor een veilige geboorte en voor het samentrekken van de baarmoeder zodra de baby en placenta is geboren.

Belangrijk om hier nog te benadrukken dat de lichaamseigen oxytocine niet hetzelfde is als de kunstmatige variant (Syntocinon) die wordt toegediend in het ziekenhuis voor het inleiden van de bevalling en het versterken van de weeën. Het kunstmatige hormoon wordt per infuus toegediend en heeft niet dezelfde gevoeligheid als de lichaamseigen variant. Er kan makkelijker een overprikkeling van de baarmoeder ontstaan. Ook zuurstoftekort bij de baby is een risico en meer bloedverlies door een over vermoeide baarmoeder. 

 

Melatonine

Een mooie andere benaming hiervoor is het slaaphormoon. Het is een beschermend hormoon voor de baby en het stuurt de moeder aan om te bewegen vanuit het intuïtieve brein. De moeder zal instinctief donkere ruimtes opzoeken. Melatonine wordt namelijk verstoord door blauw licht. Zich geobserveerd voelen en gevoelens van dreigend gevaar werken dit hormoon ook tegen.

Endorfine

Het gelukshormoon wat tussen de weeën door zorgt voor ontspanning. Het heeft een pijnstillend effect. Endorfine maakt de moeder ondanks het ontspannende effect alert en gefocust. Het helpt haar te luisteren naar haar lichaam en verschillende houdingen aan te nemen die bevorderend zijn voor de ontsluiting van de baarmoedermond. Endorfine wordt gestimuleerd wanneer moeder zich bevindt in een donkere ruimte, een ruimte waar ze zich vrij kan bewegen en niet wordt geobserveerd, een prikkelvrije ruimte.

 

Adrenaline

Het alertheidshormoon, zeer noodzakelijk voor een barende vrouw. Het maakt haar waakzaam en geeft een gevoel van extase. Het helpt de moeder aan te voelen waar haar JA en NEE ligt, wat voelt goed en wat niet. Het hormoon heeft een beschermende functie, het helpt de moeder haar instinct  en het moederbrein te volgen.

 

Prolactine

Een fascinerend hormoon wat zich vanaf het begin van de zwangerschap bezighoudt met de groei van melkkanaaltjes en melkkliertjes in de borsten. Tevens zorgt dit hormoon er ook voor dat je opslag verliefd bent op je pasgeboren baby, liefde op het eerste gezicht. Als laatste stuurt dit hormoon ook  veel zorgzame gedragingen aan bij de moeder.

 

(Zo beval ik, 2018 & Praktische verloskunde, 2009)


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.